KVIK deed onderzoek naar 'de Belg en zijn keuken' - de resultaten op een rijtje

Via een recent onderzoek* polste keukenspecialist Kvik naar de Belgische keukengewoontes en vooral hoe deze wijzigden tijdens het afgelopen jaar. Bracht de Belg meer of minder tijd door in de keuken? En welke nieuwe functies en behoeftes staken de kop op? Via enkele interessante inzichten kadert trendwatcher Herman Konings de resultaten van dit onderzoek in 4 maatschappelijke tendensen van vandaag en morgen.

"De pandemie bracht heel wat verandering in de tijdsbesteding van de Belg in zijn huis. De verschillende woon- en leefruimten werden met andere ogen bekeken; niet alleen werden heel wat leefruimten herschikt, gerenoveerd of zelfs herbestemd, maar ook werden nieuwe gewoonten en rituelen in die ruimten geïntroduceerd." ​ - Herman Konings

HET NIEUWE WERKEN

In de keuken ondervonden we dat het niet-kookgedeelte meer werd gebruikt als huis- en thuiswerkruimte. Bijna de helft van de respondenten (46%) spendeerde meer tijd in de keuken in 2020, in vergelijking met 2019. Deze verhoogde activiteit in de keuken werd voor het merendeel ingevuld door koken, maar ook 20% van de bevraagden gaf aan dat de keuken nu als thuiskantoor dienst doet.

Trendwatcher Herman Konings geeft aan dat onder de dertigers en de veertigers de behoefte aan een gecompartimenteerde of zelfs een volledig afgesloten keuken zal toenemen. De verschuiving van een open leefkeuken naar een afzonderlijke keuken wordt vooral verwacht bij kroostrijke gezinnen voor wie thuiswerken de (van hogerhand bevolen) norm werd. De keuken gaat daardoor een rol vervullen als 'silence sanctuary'waar ouders kunnen schuilen voor de uitdagingen die thuiswerken met jonge kinderen met zich meebrengen.

(MENTALE) GEZONDHEID

Een globale gezondheidscrisis zet ons aan het denken dat we best proactief investeren in een weerbaar en gezond lichaam en geest. Er werd meer tijd, geld en energie gestopt in gezondere voeding, meer bewegen, meer stressbeheersing, meer ventilatie van gesloten ruimten, enz. Uiteraard zal ook de keuken aan dit gezondheidsstreven niet ontsnappen.

Het tele- en flexwerken bracht ook met zich mee dat er een nieuwe belangstelling ontstond voor het "creatief onthaasten in de keuken". De Belg ontdekte het rustgevende effect van opruimen, ordenen en het creatief aan de slag gaan met nieuwe ingrediënten. 39% van de respondenten toonde meer engagement tijdens het koken: door gebruik van verse of kwaliteitsproducten, het bakken van eigen broden/cakes, het uittesten van complexe gerechten. Het heeft mensen doen besluiten minder suiker, minder zout, minder vet, meer vers, meer plantaardig, meer gevarieerd te consumeren.

DUURZAAMHEID

Niet alleen is er meer aandacht voor persoonlijke, lijflijke gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de bredere context waarin we leven. Door het vele verplichte thuisblijven is ons respect voor een leefbare, natuurlijke omgeving toegenomen. Wie is intussen niet verknocht geraakt aan zijn wekelijkse natuurwandeling in de frisse buitenlucht? Deze tendens vertaalt zich ook in meer belangstelling voor duurzamere (bio-afbreekbare) alternatieven van goederen die we kopen.

Ook bij Kvik staat duurzaamheid centraal in de ambitie om voor het einde van 2021 alle fronten uitsluitend van gerecycleerd PET-materiaal maken en tegen 2022 volledig CO2-neutraal te zijn. De expliciete vraag naar duurzaam design krijgen ze ook meer en meer van klanten. Zo zien ze naast het succes van de nieuwste groene Ombra keuken met gerecycleerde PET-fronten, ook een ​ trend in het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout:

"Bij Kvik zien we een grote vraag naar houten fronten, vooral in lichte en donkere eik. Hout is een hernieuwbaar materiaal en vraagt veel minder energie om te produceren dan andere materialen. We zien ook dat het voor mensen belangrijk is om een authentieke en warme sfeer te creëren. Hout is het ultieme duurzame en natuurlijke statement, we zien dit ook als een blijvende trend voor de komende jaren." - Claus Johnsen, head of design bij Kvik

CONNECTIVITEIT

In de jaren vijftig deed technologie zijn intrede in de keuken. Denk maar aan het fornuis, de koelkast, de dampkap en vaatwasmachine. Technologie als facilitator van ons alledaags leven zorgde voor een toename van bits & bytes, schermen en schermtijd in onze keuken. De aanwezigheid van deze technologie brengt ook evenredig de behoefte met zich mee om te ontsnappen aan al deze digitale snufjes. Herman Konings geeft aan dat dit te verklaren valt "omdat eenvoudigweg een basiswet uit de psychologie wordt gevolgd: wat schaars dreigt te worden, krijgt waarde. Er wordt meer waarde gehecht aan het analoge, het multi-sensoriële, het authentieke … "

Maar meer tijd thuis zorgde ook voor wijzigingen in de menselijke connectiviteit. 1/3 van de bevraagden wijzigde het afgelopen jaar de frequentie en de manier waarop gegeten werd: deelnemers gaven aan dat er regelmatiger met familie samen werd gegeten, en dat er algemeen meer tijd met de familie werd doorgebracht in de keuken.

 

Na de vele aanpassingen die we met zijn allen het laatste jaar doorvoerden, zowel in de keuken als daarbuiten, rest voor velen onder ons de vraag welke van deze trends de tand des tijds zullen doorstaan. Crisistijden staan erom bekend bepaalde processen die al aan de gang waren te versnellen en uit te vergroten. Wij zijn er echter van overtuigd dat de duurzame keuken met meer bewustzijn voor tijd voor familie en meer aandacht voor verse producten een blijver is.

 

* resultaten gebaseerd op een online Kvik survey via Bilendi gedurende twee weken met 300 respondenten tussen de leeftijd van 25-70 jaar, die hun eigen appartement of huis bezitten


Herman Konings

Herman Konings, bouwjaar 1964, is master in de theoretische psychologie (KU Leuven) en beheerder van het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt.

Als trendanalist en consumentenpsycholoog geeft Herman regelmatig consults, workshops en lezingen aan bedrijven, genootschappen, overheden en het hoger onderwijs over trendverschuivingen en toekomstverwachtingen.

Herman is een onvervalste verhalenverteller die de toeschouwer in een meeslepend parcours weet te begeesteren voor de wondere wereld van passies en interesses, van trends en toekomstverwachtingen, van wat is en wat zal zijn.

nxt.be


Voor beeldmateriaal in hoge resolutie kan je terecht op de Kvik Media Gallery.

Voor meer informatie omtrent samenwerkingen of interviews kan je steeds terecht bij Jolien.


Jolien Belmans

Jolien Belmans

Communications Manager, oona.agency

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KVIK

Deense kwaliteitskeukens voor heel Europa

Sinds meer dan 30 jaar, maakt Kvik Deens design aan verrassend lage prijzen. Kvik telt momenteel 170 franchise-winkels in Denemarken, de Faeröer, IJsland, Zweden, Noorwegen, Finland, Nederland, België, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Thailand, waarvan 28 in België. Kvik is deel van de Zweedse groep Ballingslöv Int. AB, een van de grootste keuken-en badkamerfabrikanten in zowel Scandinavië als het Verenigd Koninkrijk. Lees meer op
Kvik.be