KVIK'S VISIE OP DE KEUKEN VAN VANDAAG EN MORGEN

Augustus 2022

Bij aanvang van een nieuw seizoen waar we doorgaans met nieuwe trends om de oren worden geslagen, introduceert Kvik enkele 'anti-trends' om onze soms dubbelzinnige houding ten opzichte van duurzaamheid in vraag te stellen. In plaats van in te spelen op alledaagse trends & actuele stromingen, kiezen zij voor tijdloze tendensen die over generaties heen relevant blijven. Zo spoort Kvik de consument aan om de levensduur van hun keuken te verlengen en na te denken over de generatie van morgen. 


De keukensector typeert zich al jarenlang door verschillende keukentrends, meestal op basis van kleurenpalet of materiaalgebruik. Hierdoor worden keukens in perfecte staat ingeruild voor een nieuw exemplaar, terwijl men eigenlijk met een aantal kleine ingrepen al een groot verschil kan maken. Een keuken zouden we moeten bekijken als iets dat jarenlang mee kan gaan, niet als een inwisselbaar trendaccessoire. Net daarom wil Kvik duurzame, langetermijnoplossingen bieden, zowel op vlak van materialen en kwaliteit, als ook op basis van uitstraling en design. Want voor Kvik is een keuken niet enkel een investering voor nu, maar ook voor in de toekomst. 

DE CONVERSATIEKEUKEN

Bij het plaatsen van een keuken dromen we over uitgebreid koken, een plek om te zitten en kletsen, en meer tijd samen met het gezin. In 1999 lanceerde Kvik het concept ConversatieKeuken®, wat inhoudt dat er bij de planning net zoveel rekening moet worden gehouden met het sociale aspect als met de functionaliteit van de keuken. Vandaag de dag dient deze plek niet alleen om te koken, het is voor sommigen ook een werkplek, of een ontmoetingsruimte, of de plaats waar je de kinderen helpt met hun huiswerk. Kortom, de conversatiekeuken is het kloppende hart van het huis, waar groot en klein samenkomen.

We brengen ook steeds meer tijd door in de keuken. Uit een recent onderzoek* van Kvik, waarin de keukengewoonten en het gedrag van de bevolking in kaart werd gebracht, bleek dat één derde van de Europeanen zo'n 3-4 uur per dag in de keuken doorbrengt. Op de vraag waar de keuken voor wordt gebruikt, antwoordde 4 op de 10 deelnemers dat het de plek is waar ze tijd doorbrengen met vrienden en familie.

DE KEUKEN VAN MORGEN

Kvik voorspelt ook dat de keuken steeds belangrijker zal worden op het gebied van harmonie, welzijn en gezondheid, waarbij onder andere design, functionaliteit, technologie en verlichting een belangrijke rol zullen spelen. Zo wordt de keuken een echte multifunctionele plek, waar je werkt en speelt, en waar je sociale leven centraal staat. 

Claus Johnsen, Head of Design bij Kvik, blikt vooruit naar de keuken van de toekomst:

De keuken van de toekomst behoudt zijn centrale functie in huis, maar zal zich moeten kunnen aanpassen aan verschillende behoeften, afhankelijk van de dag van de week en de manier van leven. Zal bijvoorbeeld de vraag naar opslagruimte afnemen naarmate de populariteit van voedselboxen op maat en thuisbezorging toeneemt? ​
Wat betreft haar rol: op doordeweekse dagen willen we een keuken die perfect is voor de verschillende behoeften van het gezin en in het weekend is de keuken een plek waar we culinaire hoogstandjes creëren en experimenteren met sous-vide of slow cooking. ​

DE MINIMALISTISCHE KEUKEN

Minimalisme is weer helemaal terug en het concept 'less is more' was misschien nog nooit zo relevant als nu. Danish design en minimalisme zijn beide gebaseerd op eenvoud en strakke lijnen. In tegenstelling tot ultraminimalisme waarbij het vaak puur om de vorm gaat, gaat Danish design echter altijd uit van een praktische toepassing waarbij minimalisme wordt ingezet om ruimte en eenvoud te creëren. Sommige minimalistische designproducten zijn zo eenvoudig dat ze bijna verdwijnen, terwijl de producten bij Danish design gericht zijn op het dagelijks leven en genieten van kleine dingen. Bijvoorbeeld in de vorm van ambachtelijke details en natuurlijke materialen.

IN EEN NOTENDOP

De afgelopen decennia lieten velen zich beïnvloeden door trends waardoor heel wat keukens als verouderd werden beschouwd, terwijl ze nog zo goed als nieuw waren. Dat is natuurlijk niet duurzaam. Niet voor het milieu, niet voor je portemonnee. 

De laatste tijd zijn consumenten in toenemende mate op zoek naar een duurzame oplossing voor de lange termijn. Denk hierbij aan materialen en kwaliteit, maar ook aan uitstraling en design. Dit inzicht kwam ook naar voren uit het onderzoek van Kvik. Hieruit bleek namelijk dat iets meer dan de helft van de mensen denkt dat het belangrijkste aan een keuken - vanuit het perspectief van duurzaamheid - een lange levensduur is.

Lang leven de keuken bij je thuis! 


*Onderzoek uitgevoerd door Yougov, in opdracht van Kvik, in de periode 26-29 november 2021. In Zweden zijn in totaal 1.010 online interviews afgenomen onder mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder.


Voor beeldmateriaal in hoge resolutie kan je terecht op de Kvik Media Gallery.

Lees meer over dit en andere initiatieven waarmee Kvik bouwt aan een betere, duurzamere toekomst voor keukens, badkamers en garderobes: https://www.kvik.be/nl-be/meer-over-kvik/sustainability ​ ​ ​

Voor meer informatie omtrent samenwerkingen of interviews kan je steeds terecht bij Jolien.


Jolien Belmans

Jolien Belmans

Communications Manager, oona.agency

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KVIK

Deense kwaliteitskeukens voor heel Europa

Sinds meer dan 30 jaar, maakt Kvik Deens design aan verrassend lage prijzen. Kvik telt momenteel 170 franchise-winkels in Denemarken, de Faeröer, IJsland, Zweden, Noorwegen, Finland, Nederland, België, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Thailand, waarvan 28 in België. Kvik is deel van de Zweedse groep Ballingslöv Int. AB, een van de grootste keuken-en badkamerfabrikanten in zowel Scandinavië als het Verenigd Koninkrijk. Lees meer op
Kvik.be